Snel naar

Laatste nieuws

 

Samenvoegen 2 woningen in Noordwijkerhout

Projectinformatie

Dit pand werd gebouwd in een stijl met rationalistische invloeden. Het is een eenlaags gedeeltelijk onderkelderd pand op een complexe plattegrond. Tot 1930, toen het nieuwe raadhuis (Herenweg 4) in gebruik werd genomen, heeft het pand als raadhuis gefunctioneerd. Na 1930 heeft het verschillende functies gehad en is het diverse keren uitgebouwd.

 

Binnenin hebben qua indeling ingrijpende wijzigingen plaatsgevonden. Zo werd het pand in 1930 omgebouwd tot een bank met woning. De woning werd in het rechter gedeelte van het pand ondergebracht. De verbouwing die hiervoor nodig was, werd in opdracht van de N.V. Lissesche Bankvereniging naar ontwerp van de architect L. Tol uit Lisse uitgevoerd. Aan de achterzijde van het bankgedeelte werd een eenlaags gedeelte toegevoegd.

 

In 1964 werd uitgebouwd in opdracht van de Twentsche Bank NV naar ontwerp van architect prof. ir. H.T. Zwiers uit Haarlem. Deze uitbouw bevond zich achter het bank- en woongedeelte. Sinds 1995 is het pand niet meer als bankgebouw in gebruik en heeft het in zijn geheel een woonbestemming gekregen. Hiervoor zijn inwendig nog een aantal wijzigingen uitgevoerd. Oorspronkelijk waren de daken gedekt met daktegels. De buitenste vensters hebben paneelluiken. In de top zijn een hardstenen plaat en lijst aangebracht met daarop het gemeentewapen van Noordwijkerhout (een goudkleurige klimmende leeuw met azuurblauwe achtergrond) en het jaar van de bouw van het raadhuis: ANNO 1904.

 

Het bordes is ten opzichte van de oorspronkelijke opzet verbreed. Aan weerszijde van het bordes is een laag bakstenen muurtje gemetseld. De gevels van de aanbouwen uit 1930 en 1964 hebben een aantal moderne vensters van verschillend formaat. Aan de achterkant zijn op de begane grond de gevels van de aanbouwen uit 1964 zichtbaar. Van de oorspronkelijke bouwdelen uit 1904 is de topgevel zichtbaar. Binnen in het pand is de indeling dusdanig gewijzigd dat helaas geen historische interieuronderdelen bewaard zijn gebleven.

 

Dit monument is een typisch voorbeeld van een dorpsraadhuis uit de periode rond 1900 en heeft voor Noordwijkerhout een belangrijk sociaalhistorisch karakter. Daarbij is het onderdeel van de dorpsgeschiedenis en heeft het een markante en beeldbepalende ligging aan een kruispunt van wegen.

Categorie:
Bijzonder, Gerealiseerd, Wonen
Status:

Gerealiseerd

Type:

Transformatie/ Renovatie

Plaats :

Noordwijkerhout



Terug naar overzicht
Dr. Neherlaboratorium
Gerealiseerd, Werken, Wonen
2 woningen Doornstraat
Gerealiseerd, Wonen